Kalp Ağrısı - Kitap Yorumu

 Kitap adı : Kalp ağrısı 
          Kitabın Yazarı : Halide Edip Adıvar

 Yayınevi : Can Yayınları

Sayfa Sayısı :300 sayfa


"Hikayemin iki adı var:Görünen ismi 'Berabere'dir.Fakat hakiki ismi 'Kalp ağrısı'olmak lazım gelir."

Doktor kızı olan Zeyno'nun yaşadığı acıyı ve kalp ağrısını,babasına anlatmasıyla başlıyor hikayemiz.Zeyno çocukluk arkadaşı Azize'nin bir balosunda tanışıyor Zabıta Hasan ile.Zabıta Hasan,Azize'nin halasının oğlu ve kalbinin sahibi o sıralar.Hasan ise Zeyno'nun erkek saçlarına benzer dalga saçlarına ve saf güzelliğine vuruluyor anında.Zeyno ise bir dost gibi sevdiği nişanlısı Saffet'ti bahane ederek ağrısına mani olmaya çalışıyor.Amma bu ağrı geçecek gibi değil ne yazık ki...Tüm hücrelerine dağılmış,her yattığında yüzünü sırılsıklam eden bir ağrı.
Ne ağrısı mı ? ...Kalp ağrısı... 
  Bu ellerini ,ayaklarını,vücudunun her tarafını bıçakla kesmiş gibi yaşadıkları o ağrıya neden olan şey ise;Boğaz'ın serin suları,saf bir sevgi,kıskançlık,vefa ve korku.
  Zeyno'nun her yaşadığı üzüntüyü,ağrıyı,kalp ağrısını iliklerime kadar hissettiğim bir kitap oldu.
 Kitabın sonunda istediğim gibi bitmesi kitapları beğenmemde bir faktör olur genelde.Bu kitap istediğim gibi bitmedi ki benim istediğim gibi bitseydi pek de hoş olmazdı.
  Kitapta hala of keşke şöyle olsa dediğim yerler çok fazla ama sorun değil,kitap öyle harikaydı ki hiçbirini hatırlamıyorum.
  Gelelim kitabın devamı olan "Zeyno'nun Oğlu'na" onu okumayacağım şu anda çünkü devam kitabı olarak nitelendirilmesinin tek nedeni karakterlerin aynı olması,Zeyno ve Hasan aşkından eser yok.
 En büyük keşkem de : Zeyno ve Hasan aşkının büyük bir istekle başlayıp sona ermesiydi.Yılların geçmesiyle normal olan ama benim hiç olmasını istemediğim bir şeydi.

Puanım:5/5 

Alıntılar:
  1. "Kalplerimiz büyük bir sanatkârın akort ettiği iki güzel keman gibi birbiriyle tamamıyla ahenkli aynı şarkıları çalıyordu."
  2. Tren küçüldü,küçüldü.Eli kalpağının üstünde selam vaziyetinde duran benim tunç askerim hayatımdan geçti."
  3. "Boğaziçi'nde bir oda,bir parmakla çalınan bir piyano ve sıcak bir erkek sesi kalbime "Hey Zeyno,Zeyno!"havasını tekrar ediyordu.Yetmez mi ya Rabbim?Yeni uyanan kurtuluş ve sükun ümidini niçin bu eski ses susturuyor."



-Aysima

Yorumlar