Hayvan Çiftliği| kitap yorumu



(Kitap yorumu)

Tombul yanaklı mosmor kesilinceye kadar kahkahalar attıktan sonra, espriyi parlattı: "Sizler aşağı kesimlerden hayvanlarınızla uğraşmak zorundaysanız," dedi, "bizler de bizim aşağı sınıflardan insanlarımızla uğraşmak zorundayız!" 
Insanlar ortadan kaybolsaydı ne olurdu? Veya insan faktörüne bir darbe yapılmış olsaydı... Hayvanların yaptığı darbe sonucunda çiftlik yönetiminden alınan insan sonrası kurulan Hayvan Çiftliği insanın zorbalıklarından tamamen bağımsız ve özgürlükçüdür. Öyle miydi? Yoksa şöhreti tadan bir domuz yönetimi ele geçirip padişahlığını mı ilan ediyordu? Ah hayır, onlar bir Cumhuriyet. Onları inançları ile kandırıp her gün kendi hanesine biraz daha şöhret ekleyen bir domuz padişah olmaz, yoldaş olur. Napoleon yoldaş... Bir de hainimiz var tabi. Her kötü şeyi yapan ve hayvanların kuşkuları bile onun suçu. Ah, bu hikaye biraz size de tanıdık gelmedi mi? Hatta tanıyacağınız bir ayrıntı daha söyleyeyim. Kurulumunda yapılan tüm inkılaplar bir anda terse işlemeye başlıyor. Evet evet... Bu nazileriçin yazılmış ama tüm milletlerin yaşadığı bir peri masalı. Bizler aslında birer tavuğuz. Koyunlar yüzünden hiçbir şey söyleyemiyoruz. Asgari ücretle çalışan vatandaşlar Boxer. Yaşlanan ve gözleri görmeyen Clover aslında hepimiziz. Peki Napoleon kim? Onu da düşünmek lazım, değil mi? Okurken bunu düşündüm ve her saniyesinde kitap daha çok uzasın diye dua ettim. Kendinizi bir kitaptan okumak nasıl bir şey bilir misiniz? Ben bu kitaptan sonra, artık biliyorum. 
🎶Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.
🎶...bu hayatta başımıza gelen tüm kötülüklerin insanların zorbalığından kaynaklandığı gün gibi açık değil mi?
🎶Hayatın zorlukları bitmek bilmiyordu.
🎶Şunu da unutmayın ki, insana karşı savaşırken sonunda ona benzememeliyiz. Onu alt ettiğimiz zaman bile, onun kötü alışkanlıklarını benimsemeye kalkmayın
🎶... Hayvan Çiftliği'nde Cumhuriyet ilan edildi. Bir başkan seçmek gerekiyordu. Tek aday olan Napoleon oy birliğiyle başkan seçildi.
🎶İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir.
🎶Bütün kitaplar eşittir; ama bazı kitaplar öbürlerinden daha eşittir.
🎶Snowball, "Bak yoldaş," demişti. "Senin onsuz edemediğin kurdele, köleliğin simgesidir. Özgürlüğün kurdelelerden çok daha değerli olduğunu kafan almıyor mu?"
🎶Özgürlüklerini savunmayanların ödedikleri bedel ağırdır.




Yorumlar